Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
 
 
 

 

"Vian kylä, tai ainakin Vianseutu, alkaa 30 kilometriä Rovaniemeltä Kemijärventietä olevasta liikennemerkistä "Vika 7".

Nauhamainen tienvarsikylä ulottuu parisenkymmentä kilometriä aina komean Köyryselän päälle, josta avautuu kuin ilmakuvana kaunis ja kalaisa Köyryjärvi. Kylä syntyi rautatien tulon myötä 1930- luvulla kokien kukoistuskautensa 1950 - 60 kolmisenkymmentä tilaa käsittävänä elävänä maalaiskylänä kouluineen, kauppoineen ja rautatieasemineen. Niiden lakattua hiljeni myös kylän raitti. Puolet taloista on vieläkin vakinaisesti asuttuja, toinen puoli kesänviettopaikkoina uusilla sukupolvilla. Vika tarjoaa edelleen vierailijalleen samoja "palveluja" kuin vuosisatoja sitten. Köyryjärvi ja sen läpi virtaava Vikajoki tarjoavat kokemuksia kalastajille, hillajängät marjastajille ja kaikille hiljaisuutta, tuota nykyisin niin monen kaipaa ylellisyyttä.

Kesällä 2010 Köyryjärven rannalle paikallisten talkoilla rakentama Rovaniemen kaupungin omistama veneiden laskupaikka nuotiolaavuineen tarjoaa oivallisen mahdollisuuden viettää hetki luonnon keskellä itse kunkin haluamalla tavalla. 

Lisätietoja Vianseudusta ja hiukan sen naapurikylistäkin voi saada tietoja Aarne Pirttijärven kirjoittamasta "Missä Vika?" - nimisestä kylän historiaa käsittelevästä kirjasta. "

  Nuoyioilta Köyryjärven laavulla                                                

 

 

 

 

  

Kuva:Tuomo Harju

Kuva:Tuomo Harju